Plast i skönhetsprodukter

Många skönhetsprodukter, bland annat kroppsskrubbar, innehåller mikroplastpartiklar. Dessa partiklar är olösliga i vatten och när de kommer ut i haven kan de skada djuren som till exempel misstar det för mat. Livet i vattnet kan skadas av miljögifterna som dessa mikroplaster bär med sig.

Ett enkelt sätt att bidra till minskad nedskräpning av våra hav är att välja bort skönhetsprodukter som innehåller plast. Från början innehöll skrubbande produkter sandkorn, salter och krossande naturprodukter som frön och nötter men nu är det väldigt vanligt att man istället tillsätter plaster. De vanligaste mikroplastpartiklarna som förekommer i skönhetsprodukter är: Polyeten (PE), Polymetyl-metakrylat (PMMA) och Polytetrafluoroetylen (PTFE). Plasterna i skönhetsprodukter är helt onödiga och det finns produkter utan!

Vi har 3 olika skrubbar i vårt sortiment och ingen av dessa 3 innehåller plast eller skadliga kemikalier.

Vi har Kaffeskrubben som innehåller ekologiska kaffebönor, rörsocker, kanel, torkad kryddnejlika, torkad kanel, torkade apelsinskal och stjärnanis. Kaffeskrubben är bra mot celluliter, bristningar, psoriasis, åderbråck, eksem och acne, tack vare de rostade och malda robusta kaffebönorna.


Sen har vi Saltskrubb citrus som är uppiggande och innehåller endast ekologiskt havssalt, krossat citrusskal, eterisk olja av citron och eterisk olja av apelsin. 


Vi har även en lugnande Saltskrubb lavendel som innehåller havssalt, krossad lavendel och eterisk lavendelolja. Denna saltskrubb kan bland annat användas som ett rogivande badsalt.

Visst skulle det kännas bättre för både kropp och själ att få använda dessa underbara skrubbar istället för en som innehåller mikroplaster?! Dessutom är alla ingredienser i våra skrubbar ekologiska vilket förstås gör det hela ännu bättre! 


Källa: Naturskyddsföreningen